Z Profesorem Stanisławem Waltosiem rozmawia Stanisław Grodziski - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Stanisław Waltoś, profesor prawa i procesu karnego, dyrektor Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego, jest uczonym, którego osiągnięcia organizacyjne i dorobek naukowy dotyczą dogmatyki prawniczej oraz kultury prawnej, mają też poważne znaczenie dla dyscyplin poświęconych historii państwa i prawa.