Jakie uprawnienia władcze otrzymał Bolesław Chrobry od Ottona III na zjeździe gnieźnieńskim w roku 1000? Po raz ostatni - Labuda, Gerard (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
O dwuznaczności wyrazu: imperium. Redakcja „Czasopisma Prawno-Historycznego” już trzykrotnie udostępniła swe łamy dyskusji, jaką na powyższy temat prowadzą między sobą Dariusz Sikorski i autor tych słów. Nie zamierzam pójść śladami ówczesnych wydarzeń towarzyszących temu zasadniczemu aktowi, gdyż uczyniłem to obszernie w dwu powyżej przytoczonych rozprawach. Zajmiemy się obecnie tylko egzegezą tekstu źródłowego. Po symbolicznej koronacji Bolesława Chrobrego własnym diademem (ale potem z powrotem włożonym na swoją głowę), miał cesarz: Insuper etiam in ecclesisticis honoribus, quicquid ad imperium pertinebat in re- gno Polonorum, vel in aliis superatis ab eo vel superandis regionibus barbarorum, sue suorumque successorum potestati concessit, cuius paccionis decretum papa Siluester sancte Romane ecclesie privilegio confirmavit.