Dochody sędziów Trybunału Koronnego - Bednaruk, Waldemar (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
W toku wieloletniej dyskusji, jaka poprzedziła narodziny Trybunału Koronnego, tworzono liczne projekty, których autorzy, w swojej znakomitej większości, przewidywali, iż sędziowie będą za swoją pracę godziwie opłacani. Jednak pomysły na to, kto powinien ponosić ciężar utrzymania tych sędziów, były skrajnie różne, w zależności od kręgów, z których wywodzili się autorzy projektów.