Prejudycjalność wyroków sądów konsystorialnych w II Rzeczypospolitej w świetle prawa małżeńskiego z 1836 roku - Fastyn, Arkadiusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Rozważania niniejsze poświęcone zostały przedsądowi konsystorskiemu w prawie województw centralnych II Rzeczypospolitej. Przedsąd konsystorski był nierozłącznie związany z jurysdykcją sądu kościelnego, stąd też jego obowiązywanie wyznaczał terytorialny oraz przedmiotowy zasięg tejże jurysdykcji. Przedsąd ten, podobnie jak przedsąd cywilny, obowiązywał na całym obszarze byłego zaboru rosyjskiego, nie był natomiast znany ustawodawstwu byłego zaboru austriackiego. Zagadnienia dotyczące obu przedsądów zostały jednak przedstawione tylko w kontekście regulacji obowiązującej w byłym Królestwie Kongresowym. Przedsąd cywilny dotyczył wprawdzie kwestii objętych jurysdykcją sądów kościelnych, stanowił jednak odrębną instytucję, dlatego został omówiony tylko w zakresie niezbędnym dla wyjaśnienia problematyki przedsądu konsystorskiego.