Jubileusz czterdziestolecia pracy naukowej Profesora Wacława Uruszczaka - Malec, Dorota; Matuszewski, Jacek; Uruszczak, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2010)
W dniu 16 kwietnia 2010 r. w Auli Collegium Maius Uniwersytetu Jagiellońskiego odbył się jubileusz 40-lecia pracy naukowej prof. dr. hab. Wacława Uruszczaka, wybitnego historyka prawa i ustroju, znawcy prawa kanonicznego i wyznaniowego, kierownika Katedry Historii Prawa Polskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego. Podczas uroczystości, która zgromadziła liczne grono historyków, historyków prawa i doktryn oraz innych nauk prawnych z kraju i zagranicy, a także wielu adwokatów i przedstawicieli innych zawodów prawniczych, Jubilatowi wręczono dedykowaną Mu dwutomową księgę jubileuszową Vetera novis augere, opublikowaną w pięknej szacie graficznej przez Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.