Geneza prawa rolnego jako dziedziny legislacji - Budzinowski, Roman (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Rozważania dotyczące prawa rolnego nie mogą pomijać genezy tej dziedziny legislacji. Uzasadnieniem dla tego stwierdzenia jest nie tylko ogólny pogląd o znaczeniu refleksji historycznej w badaniach prawa rolnego. Sięgnięcie do „narodzin" otwiera bowiem szersze teoretyczne perspektywy w prezentowaniu kształtowania się ustawodawstwa dotyczącego rolnictwa oraz związanych z tym procesem koncepcji doktrynalnych co do wyodrębnienia prawa rolnego w systemie prawa. Pozwala sformułować pewne prawidłowości, cechy swoiste ewolucji ustawodawstwa rolnego, ukazać wpływ różnych czynników i sam mechanizm zmian. Na tym tle łatwiejsze będzie określenie współczesnych tendencji rozwoju prawa rolnego i kierunków jego kształtowania w przyszłości.