Kompetencje wojewody w świetle przepisów Rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 7 czerwca 1927 roku o prawie przemysłowym - Kwiecień, Sebastian (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Odzyskanie niepodległości przez Polskę w roku 1918 postawiło przed nowymi władzami zadanie określenia jednolitej koncepcji budowy administracji publicznej dla całego kraju, przy uwzględnieniu różnic zarówno ustrojowych, jak i mentalnych, jakie występowały na ziemiach polskich. Początkowo dla celów unifikacji przyjęto zasadę dwuinstancyjności terenowej administracji rządowej oraz zespolenie pewnych dziedzin administracji w jednym typie organów. W zakresie podziału terytorialnego przyjęto zasadę trójpodziału państwa na województwa, powiaty, gminy.