Ewolucja instytucji warunkowego umorzenia postępowania karnego w prawie polskim - Paluszkiewicz, Hanna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Warunkowe umorzenie postępowania karnego jest współcześnie uważane za wolnościowy środek karny związany z poddaniem sprawcy czynu próbie, stosowany przez sąd w warunkach określonych art. 66 i 67 kodeksu karnego i w „trybie” regulowanym przepisami kodeksu postępowania karnego. Od początku swego istnienia jest to instytucja prawna o dwojakim, materialnoprocesowym kształcie normatywnym. Ukazanie ewolucji, jakiej podlegało orzekanie w kwestii warunkowego umorzenia, a zatem normatywna regulacja części procesowej tej instytucji prawnej wymaga kilku słów o jej genezie w prawie polskim.