O dziejach prawoznawstwa w Czechach u progu czasów nowożytnych. Uwagi w związku z dziełem Karela Maly’ego i Ladislava Soukupa - Kosman, Marceli (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Nakładem renomowanego Wydawnictwa Karolinum pod auspicjami Almae Matris Pragensis ukazał się imponujący zawartością, a już na pierwszy rzut oka także objętością (ponad tysiąc stron druku!), zbiór rozpraw poświęconych rozwojowi państwa i prawa w Czechach, epoki zapoczątkowanej klęską narodową pod Białą Górą, a zwieńczonej odzyskaniem niepodległości w ramach republiki czesko-słowackiej w wyniku pierwszej wojny światowej, czyli w dobie dominacji Habsburgów i odrodzenia narodowego. Klasa polityczna, a z czasem i całe społeczeństwo wyciągnęły wnioski z dotychczasowych form oporu przeciw obcej dynastii, zarzucając po masakrze u progu wojny trzydziestoletniej zbrojną walkę, która okazała się nieskuteczna i przyjmując swoistą koabitację z Wiedniem. Dzieło zostało przygotowane przez grono około 30 historyków ustroju (głównie z Uniwersytetu Karola, dalej: UK) oraz instytutów Czeskiej Akademii Nauk w Pradze, ale również z udziałem innych ośrodków akademickich w kraju i kilku (9) badaczy z krajów sąsiednich, pod redakcją byłego rektora UK, Karela Malý'ego i Ladislava Soukupa. Vývoj česke ústavnosti v letech 1618-1918. Sbornik přispĕvků uspořádali prof. dr. h.c. JUDr. Karel Malý DrSc, doc. JUDr. Ladislav Soukup CSc. Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelstvi Karolinum (Praha) 2006, ss. 1006 (dalej: VCU).