Mon Code est perdu! Na marginesie książki Katarzyny Sójki-Zielińskiej o Kodeksie Napoleona - Wołodkiewicz, Witold (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Liczne prace profesor Katarzyny Sójki-Zielińskiej, dotyczące myśli i praktyki legislacyjnej w XVIII i XIX wieku, predestynująją szczególnie do pisania o Kodeksie Napoleona, jego źródłach, dyskusji w czasie jego powstawania i dalszych jego dziejów, szczególnie na ziemiach Polski. Katarzyna Sójka-Zielińska, Kodeks Napoleona. Historia i współczesność, Warszawa 2007 (cytowane dalej KSZ).