Prace Komisji Kodyfikacyjnej II Rzeczypospolitej nad kodeksem postępowania karnego. O książce Józefa Koredczuka, Wpływ nurtu socjologicznego na kształt polskiego prawa karnego procesowego w okresie międzywojennym - Lityński, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
O książce Józefa Koredczuka, Wpływ nurtu socjologicznego na kształt polskiego prawa karnego procesowego w okresie międzywojennym (Les classiques modernes), Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 2007, ss. 269 Wrocławski ośrodek historyczno-prawny ma osiągnięcia naukowe w zakresie badań nad problemami kodyfikacji prawa w Polsce w okresie międzywojennym, przy czym wybija się w tym przedmiocie znakomita monografia Leonarda Górnickiego. Obecnie otrzymaliśmy z Wrocławia monografię poświęconą tworzeniu polskiego kodeksu postępowania karnego z 1928 roku.