Karola Joncy „Studia nad faszyzmem i zbrodniami hitlerowskimi". Próba podsumowania dwudziestu dziewięciu roczników ważnej serii - Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Jesienią 2007 roku ukazał się dwudziesty dziewiąty tom serii „Studia nad faszyzmem i zbrodniami hitlerowskimi", wydawanej przez Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Do przesłanego mi starym zwyczajem egzemplarza rocznika załączony był oficjalny, na firmowym papierze drukowany list, w którym Karol Jonca, twórca i redaktor serii, oznajmia, iż jest to „ostatni tom" założonej przezeń serii. Profesor przypomina, że pismo zyskało renomę w świecie i składa podziękowanie autorom, którzy na przestrzeni dziesięcioleci współpracowali z nim w redagowaniu pisma. Na koniec wyraża przeświadczenie, że „również przyszłe tomy serii nadal będą otwarte na najnowsze wyniki naukowych badań". Odebrałem te słowa z mieszanymi uczuciami, zaskoczony nie tyle tym, że „ostatni tom" – na szczęście – nie jest ostatnim, ile tym, że twórca serii przedwcześnie rezygnuje z dalszego jej redagowania. Wiedziałem, że „Studia" są ukochanym dzieckiem Karola Joncy, cieszył się ich sukcesem i przeżywał niepowodzenia w kontaktach z autorami, którzy – jak to bywa – nieraz dostarczali mu teksty niestarannie przygotowane i źle napisane. W licznych rozmowach, jakie prowadziliśmy na tematy redakcyjne w ostatnim czasie, za każdym razem mnie zapewniał, że przekaże pismo w młodsze ręce dopiero po wydaniu jubileuszowego trzydziestego tomu. Dziś tłumaczy, że nie pozwala mu już pełnić odpowiedzialnej funkcji pogarszający się stan zdrowia.