Tomasza Hobbesa koncepcja suwerenności (Z diabłem sprawa czy rząd obywatelski?) - Madeja, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2010)
Zaryzykuję tezę, że powyższy tytuł trafnie oddaje różnorodność i polaryzację postaw w ocenie teorii politycznej Tomasza Hobbesa. Niezależnie od nieco nazbyt afektywnych komentarzy, wątki demonologiczne w interpretacji pism Filozofa nasuwają się same, co było chyba zgodne z jego zamierzeniami. Dzieje się tak za sprawą biblijno-apokaliptycznej terminologii, jaką posługuje się on rysując obraz nowożytnego państwa i polityki. Celem niniejszego studium jest prezentacja jednego z najistotniejszych elementów doktryny politycznej Hobbesa, idei suwerenności, oraz ukazanie jej aktualności w warunkach tak różnych od czasów, kiedy powstała. Wymaga to przeanalizowania szeregu kwestii, w szczególności ustalenia źródła suwerenności, określenia jej treści (zakresu przedmiotowego) i podmiotu, wreszcie zrekonstruowania jej definicji. Ab ovo usque ad malum: pomni mądrości Rzymian, zacznijmy od początku.