Repetytoria z prawa rzymskiego - Kuryłowicz, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
W ostatnich latach ukazało się kilka wydawnictw pomocniczych, mających na celu ułatwienie studentom przygotowanie się do egzaminu z prawa rzymskiego. Dokładniej wymienia je Maria Zabłocka w swojej bibliografii, tutaj uwagę skupiają w zasadzie te publikacje, które określone zostały przez autorów lub wydawnictwo jako repetytoria. Są to: Tomasz Palmirski - Robert Pabis - Jarosław Reszczyński, Prawo rzymskie. Repetytorium (Kraków 1999); Agnieszka Kacprzak - Jerzy Krzynówek, Prawo rzymskie. Pytania, kazusy tablice (Repetytoria Becka, Warszawa 2002) oraz Prawo rzymskie - repetytorium pod redakcją naukową Pauliny Święcickiej-Wystrychowskiej (Repetytoria TBSP; Zakamycze 2003). Dominują, jak widać, romanistyczne ośrodki Krakowa i Warszawy.