Jacek Bartyzel, „Umierać, ale powoli”. O monarchistycznej i katolickiej kontrrewolucji w krajach romańskich 1815-2000, 2002 - Rau, Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Recenzja: Jacek Bartyzel, „Umierać, ale powoli!" O monarchistycznej i katolickiej kontrrewolucji w krajach romańskich 1815-2000, Wydawnictwo Arkana, Kraków 2002, ss. 1015.