O przedstawicielach katolickiej myśli federalistycznej włoskiego Risorgimento - Zabłocki, Stanisław J. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2008)
Federalizm (federalismo) to słowo, które w przeciągu ostatnich kilkunastu lat zrobiło zawrotną karierę we Włoszech. Na początku lat dziewięćdziesiątych XX w. liderzy Ligi Północnej podkreślali, iż w obliczu głębokiego kryzysu państwa włoskiego niezbędna jest reforma struktur państwowych - Włochy powinny stać się państwem federalnym. Termin „federalizm" z czasem zagościł w programach większości włoskich partii politycznych; właściwie wszyscy stali się jego zwolennikami (jednocześnie termin ten przybrał w dyskursie publicznym wiele różnych znaczeń).