Utwór literacki jako instrument wykładni prawa. Rudolf von Jhering, Josef Kohler i Leon Piniński o „wyroku” Porcji w Kupcu weneckim Williama Shakespeare’a - Jońca, Maciej; Jaworska-Biskup, Katarzyna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Kupiec wenecki Williama Szekspira opowiada historię niespełnionego kontraktu. Jeden z głównych bohaterów dramatu, żydowski lichwiarz Shylock, pożycza obywatelowi Wenecji o imieniu Antonio sumę trzech tysięcy dukatów. Strony umowy ustalają, że jeśli dług nie zostanie w ciągu trzech miesięcy spłacony, Shylock będzie miał prawo wykroić funt mięsa z ciała Antonia. Ponieważ pieniądze nie zostają zwrócone, doża Wenecji zwołuje posiedzenie sądu. Antonio unika śmierci z rąk Shylocka dzięki Porcji przebranej za doktora praw Balthazara. W efekcie Shylock zostaje nie tylko pozbawiony majątku, ale także upokorzony i zmuszony do przyjęcia chrztu w imię prawa. Utwór ten stanowił przyczynek do rozważań prawnych i dyskusji toczonych przez Rudolfa von Jheringa, Josefa Kohlera i Leona Pinińskiego.