Rytuał a przywileje dla stanów i grup terytorialnych w Wielkim Księstwie Litewskim od połowy XV do połowy XVI wieku - Bierastavy, Hlieb (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Karty ziemskie i regionalne były dyplomami stosowanymi w Wielkim Księstwie Litewskim (głównie w drugiej połowie XV i pierwszej połowie XVI wieku), poprzez które nadawano prawa mieszkańcom Wielkiego Księstwa Litewskiego lub jego regionów. W artykule zbadano cechy rytualne takich dyplomów, tj. narrację o roli kart w rytuale i czynnościach rytualnych związanych z nadaniem dyplomu. Scharakteryzowano narrację o nadawaniu kart regionalnych w wyniku rzekomo zbiorowych próśb miejscowej ludności, a także narrację stworzoną przez kancelarię wielkoksiążęcą o nadaniach ziemskich. Zbadano działania rytualne związane z tymi aktami oraz ich wpływ na tożsamość ludności.