Egzekucja przez zarząd przymusowy według kodeksu postępowania cywilnego z 1930 roku na przykładzie majątków osobistych i fideikomisowych książąt pszczyńskich w latach 1934–1939 - Kucharski, Tomasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Artykuł jest poświęcony stosowaniu międzywojennych przepisów kodeksu postępowania cywilnego z 1930 r. o zarządzie przymusowym na przykładzie postępowania egzekucyjnego przeciwko ks. Janowi Henrykowi XV Hochberg von Pless. Postępowanie to było prowadzone względem nieruchomości i licznych przedsiębiorstw przemysłowych księcia pszczyńskiego, należących zarówno do jego majątku osobistego, jak i dóbr fideikomisu familijnego Hochbergów. Autor starał się – metodą case study – pokazać różne problemy praktyczne związane z działalnością zarządców przymusowych majątków księcia pszczyńskiego. Poddał analizie zagadnienie skutków statusu dóbr stanowiących przedmiot egzekucji jako części składowych majątku fideikomisu, a także podjął próbę prezentacji sposobu wykonywania obowiązków przez zarządców w zakresie spłaty wierzyciela głównego i wierzycieli przyłączonych, obowiązków sprawozdawczych oraz „sanacji” dóbr dłużnika i poprawy ich sytuacji ekonomicznej. Część artykułu poświęcił regulaminowi oraz organizacji i funkcjonowaniu administracji zarządu. Poddał także analizie relacje zarządcy z dłużnikiem i jego rodziną.