Diocensis Ponticae habet provincias numero VII – uwagi o monografii diecezji Pontu w IV–VII wieku n.e. - Olszaniec, Szymon (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Artykuł recenzyjny jest poświęcony monografii Łukasza Smorczewskiego, Administracja diecezji Pontu w późnym Cesarstwie Rzymskim, Poznań 2019 wydanej jako drugi tom serii „Bibliotheca Classica et Byzantina”. Książka Smorczewskiego przedstawia historię diecezji Pontu w czasach późnego Cesarstwa Rzymskiego od jej powstania w początkach IV wieku n.e. do pojawienia się systemu temowego. Autor rozważa problemy kształtowania się diecezji w IV wieku n.e., jej strukturę wewnętrzną, a także kompetencje jej zwierzchnika – wikariusza, jak również ukazuje dyskusję naukową na temat tej jednostki terytorialnej cesarstwa. Istotną rolę w monografii Smorczewskiego odgrywają badania prozopograficzne umieszczone na końcu książki.