Organista jako pracownik umysłowy w świetle polskiego prawa pracy okresu międzywojennego - Kamiński, Konrad (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Celem artykułu jest określenie pozycji prawnej zawodu organisty w Kościele katolickim w kontekście międzywojennego prawa pracy II Rzeczypospolitej oraz prawa kanonicznego. Przedstawiono w nim charakterystykę zawodu oraz prawa i obowiązki organisty wynikające z prawa powszechnego i partykularnego Kościoła katolickiego. Szczególna pozycja organisty, którego praca podlegała dwóm autonomicznym porządkom prawnym, skłania do refleksji nad relacją organisty jako pracownika kościelnego do prawa państwowego. Badania wskazują, że zawód organisty kwalifikowano jako pracownika umysłowego według ówczesnych przepisów prawa pracy. W artykule opisano próby ustawowego uregulowania zawodu organisty oraz trudności w dokładnym określeniu podmiotu zatrudniającego organistę. Zagadnienia te były szczególnie istotne w kontekście ubezpieczenia osób wykonujących ten zawód.