Kwestia włościańska i reforma sądowa Aleksandra II na łamach , Gazety Sądowej Warszawskiej” (1873–1915). Ocena z perspektywy poglądów Józefa Kasznicy na istotę prawa - Tarkowski, Mikołaj (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych zagadnień poświęconych reformie włościańskiej i sądowej na łamach periodyku prawniczego , Gazeta Sądowa Warszawska”. Jednocześnie powołując się na prawno-naturalne poglądy profesora prawa Józefa Kasznicy na temat głównych cech prawa, przywołano argumenty na potwierdzenie tezy, że reformy włościańska i sądowa w Królestwie Polskim były w dużej mierze tworem politycznym, nie prawnym. Należały do nich zagadnienia charakteryzowane na szpaltach , Gazety” po wprowadzeniu obu reform, takie jak: sprzeczności występujące w prawodawstwie Królestwa Polskiego, brak zaufania prawników zamieszkujących obszar Królestwa Polskiego do nowych instytucji prawnych czy utylitarny, a nie deontologiczny charakter norm prawnych.