Działalność prawotwórcza Ministerstwa byłej Dzielnicy Pruskiej w sprawach wojskowych - Bojarski, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Pomimo wyłączenia zwierzchnich kompetencji do sprawowania nadzoru nad wojskiem minister byłej dzielnicy pruskiej samodzielnie lub we współpracy z innymi ministrami wydawał akty prawne regulujące tematykę wojskową na terenie byłej dzielnicy pruskiej. Celem artykułu jest przedstawienie działalności prawotwórczej Ministerstwa byłej Dzielnicy Pruskiej dotyczącej spraw wojskowych w trakcie jego istnienia.