Bahrprobe (cruentation, ordeal of the bier) – obtaining evidence in cases of homicide in legal practice in 16th- and 17th-century Silesian and Moravian towns and the countryside - Wojtucki, Daniel (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
W artykule przedstawiono metodę dowodową w procesach o morderstwo znaną jako Bahrprobe, czyli proces przez ukrzyżowanie. Metoda ta była stosowana, gdy sprawca zbrodni był nieznany. Choć sklasyfikowana jako jeden z rodzajów męki i kojarzona przede wszystkim ze średniowieczem, była z powodzeniem stosowana również w okresie wczesnonowożytnym. W artykule zrekonstruowano procedurę procesu przez pochówek we wczesnej epoce nowożytnej na podstawie zapisów sądowych i kronikarskich. Wczesnonowożytni praktycy w dużej mierze uważali Bahrprobe za relikt prawny. Jednak pomimo częstej krytyki tej praktyki przetrwała ona w tradycji i była stosowana jeszcze w XVIII wieku. Miało to miejsce w przypadkach, gdy sprawca przestępstwa był nieznany lub gdy istniało wielu podejrzanych oskarżonych o popełnienie przestępstwa.