Galicyjskie ustawodawstwo rybackie z 1882 roku jako element rozwoju prawnej ochrony przyrody - Makuch, Michał (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Celem artykułu jest analiza galicyjskiego ustawodawstwa rybackiego z 1882 r. pod kątem jego znaczenia dla kształtowania prawnej ochrony przyrody na ziemiach polskich. Tezą pracy jest twierdzenie, że przepisy te, choć pierwotnie skierowane na rozwój gospodarki rybackiej, wprowadziły nowatorskie rozwiązania z zakresu ochrony zasobów wodnych i ryb, stanowiąc istotny etap w rozwoju polskiego prawa ochrony przyrody. W artykule omówiono zakres regulacji prawnych dotyczących ochrony rybostanu, zasady eksploatacji ekosystemów wodnych oraz wprowadzone środki ochronne, takie jak okresy ochronne i ograniczenia metod połowu. Wykorzystano metodę dogmatyczno-prawną oraz historyczną w celu określenia normatywnego i społeczno-gospodarczego znaczenia tych przepisów. Analiza wykazała, że galicyjskie regulacje stworzyły podstawy do zrównoważonego zarządzania zasobami przyrodniczymi i miały wpływ na późniejsze polskie rozwiązania prawne w zakresie ochrony przyrody.