Kanclerz Francji w epoce nowożytnej (1515–1790) - Niedziela, Rafał (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie uprawnień kanclerza Francji w czasach nowożytnych. Był to jeden z najważniejszych urzędników francuskiej monarchii. Miał duży zakres władzy, cieszył się prestiżem i przywilejami. Kierował pracą kancelarii królewskiej i nadzorował pieczętowanie dokumentów. Wykonywał funkcje ministra sprawiedliwości. Był zwierzchnikiem sądów i sędziów, a także głównym inspiratorem ustawodawstwa królewskiego. Zasiadał w radach królewskich. Sprawował nadzór nad instytucjami edukacyjnymi i naukowymi – kolegiami, uniwersytetami i akademiami. Odpowiadał za cenzurę prewencyjną. W niektórych okresach powierzano mu również obowiązki związane z dyplomacją, bezpieczeństwem państwa oraz polityką finansową. W tekście pokazano nie tylko jego prawa i przywileje, ale także ograniczenia, z którymi musiał się mierzyć. Artykuł oparty jest na literaturze i źródłach w języku francuskim. Pokazuje ewolucję urzędu od początku epoki nowożytnej aż do rewolucji francuskiej, kiedy zdecydowano o jego likwidacji.