O prawie i sądach rozliczających postępowanie w czasie II wojny światowej. Adam Dziurok, Osądzenie przestępstw okresu II wojny światowej przez Specjalny Sąd Karny w Katowicach w latach 1945–1946, Katowice–Warszawa 2024, ss. 439 - Lityński, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Monografia Adama Dziuroka Osądzanie zbrodni II wojny światowej przez Specjalny Sąd Karny w Katowicach w latach 1945-1946 została poświęcona postępowaniu sądowemu Specjalnego Sądu Karnego w Katowicach, powołanego do ścigania nazistowskich zbrodniarzy wojennych na mocy dekretu z 12 września 1944 r. Sąd działał krótko – od stycznia 1945 r. do października 1946 r. Autor książki ukazuje ramy prawne, strukturę i personel sądu, podkreślając wyzwania stojące przed nim w tym okresie. Omawia retroaktywną sprawiedliwość i zasadę lex retro agit w powojennej Polsce, oceniając skuteczność i sprawiedliwość sądu oraz odnotowując wiele uniewinnień z powodu niewystarczających dowodów. Praca pozwala zrozumieć rolę polskiego wymiaru sprawiedliwości w rozstrzyganiu kwestii okrucieństw wojennych i wpływu Związku Radzieckiego na polskie prawo.