Paweł Włodkowic, Writings (1416–1432). The struggle for the Self-Determination of Central Europe, Rzym–Warszawa 2023, ss. 664 - Matusiak, Michał (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Recenzja dotyczy książki Pisma (1416-1432) Walka o samostanowienie Europy Środkowej, stanowiącej tłumaczenie na język angielski dzieł Pawła Włodkowica. Autor recenzji krótko przedstawia postać Pawła Włodkowica, a następnie skupia się na treści książki. Tłumaczenie jest poprzedzone obszerną przedmową i wstępem. Przybliżają one postać Pawła Włodkowica i jego dzieła oraz historię konfliktu między Polską a Zakonem Krzyżackim, który stał się przyczyną zaangażowania średniowiecznych polskich autorów w problematykę prawa międzynarodowego. Autor recenzji ocenia książkę pozytywnie, ponieważ prezentuje ona zagranicznemu czytelnikowi nie tylko polską średniowieczną szkołę prawa międzynarodowego, ale także polską historię.