Problem stosunku Polski do Litwy w dobie Sejmu Wielkiego (1788 - 1792) - Malec, Jerzy (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1982)
Sprawa stosunku Polski do Litwy w drugiej połowie XVIII w., zwłaszcza zaś w okresie Sejmu Czteroletniego nie budziła dotąd większego zainteresowania badaczy. Dokonujące się w ciągu XVIII stulecia zmiany w tym zakresie nie doczekały się dotychczas obszerniejszego omówienia. Zwracał już na to uwagę czterdzieści z górą lat temu W. Konopczyński, postulując zapełnienie istniejącej luki. Podstawowym problemem wymagającym rozstrzygnięcia jest próba udzielenia odpowiedzi, w jakim stopniu posunięcia idące w kierunku silniejszego zbliżenia obu narodów i centralizacji aparatu państwowego zmieniały charakter prawny związku Polski z Litwą.