Z problematyki rzymskiego prawa morskiego - Sondel, Janusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1982)
Uwagi na marginesie pracy A. J. M. Meyer-Termeer'a, Die Haftung der Schiffer im griechischen und römischen Recht, Zutphen 1980, ss. X + 290