M. Jaskólski, Historia — naród — państwo. Zarys syntezy myśli politycznej konserwatystów krakowskich w latach 1866 - 1934 - Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1982)
Recenzja: Michał Jaskólski, Historia — naród — państwo. Zarys syntezy myśli politycznej konserwatystów krakowskich w latach 1866 - 1934. Rozprawy habilitacyjne UJ nr 49, Kraków 1981, ss. 230.