Studia prawa polskiego na Uniwersytetach Petersburskim i Moskiewskim w latach 1840-1861 - Bardach, Juliusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
W warszawskim dzienniku „Wiek” na przełomie lat 1881-1882 Adam Aleksander Niemirowski opublikował wspomnienia o studium praw polskich na Uniwersytecie Petersburskim, którego ostatnie trzy lata ogarniał swoją studencką pamięcią. Byłoby wielką zasługą dla dziejów naszej oświaty – pisał pamiętnikarz – gdyby ktoś z dokumentami w ręku napisał historię fakultetu prawniczego w Petersburgu dla Polaków. Zanim takie wyczerpujące opracowanie postulowane współcześnie przez Władysława Sobocińskiego, obejmujące również – dodajmy – analogiczne studium na Uniwersytecie Moskiewskim się pojawi, spróbujmy zarysować pokrótce ten interesujący epizod w dziejach nauczania prawa Królestwa Polskiego w dobie międzypowstaniowej, ściślej w latach 1840-1861.