Udział Polaków w życiu politycznym, naukowym i kulturalnym Wiednia doby konstytucyjnej (1867-1918) - Buszko, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
W ciągu dłuższego okresu po rozpadzie Monarchii Austro-Węgierskiej historiografia polska stosunkowo najwięcej uwagi poświęcała rządom austriackim w Galicji i przeobrażeniom polityczno-ustrojowym tego kraju, zwłaszcza w odniesieniu do lat po ustabilizowaniu się autonomii galicyjskiej. Mniejsze zainteresowanie w naszym dziejopisarstwie budziła problematyka związana z udziałem i rolą Polaków galicyjskich we władzach centralnych, które, począwszy od lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku, były niemałe. Dopiero ostatnie kilkanaście lat przyniosło pod tym względem zmiany na lepsze.