Wolność wyznania i sumienia a przymus religijny w austriackiej monarchii konstytucyjnej - Dziadzio, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
Wolność wyznania i sumienia w Austrii wiązała się nierozerwalnie z przełamaniem dominującej pozycji religii katolickiej. Proces ograniczania roli Kościoła katolickiego zapoczątkowały rządy cesarza Józefa II, którego polityka zmierzała do całkowitego podporządkowania Kościoła państwu. Józefinizm dążył wyraźnie do uczynienia z organów kościelnych przedłużenia władzy świeckiej. Dobitnym tego przykładem było powierzenie proboszczom funkcji urzędników stanu cywilnego.