Pułapki średniowiecznej łaciny - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1983)
1. Waga studiów terminologicznych. 2. Historia a prehistoria. 3. Interpretacja numizmatów i pieczęci. 4. Wyrazy i pełne zdania historyczne. 5. Wtręty cudzysłowowe. 6. Ich rzekoma rola dowodowa. 7. Interpretacja intensywna, przechodząca nieraz w fantastyczną. 8. Rola nauk pomocniczych dla badań mediewistycznych. S. Cytaty w oryginale lub w tłumaczeniu. 10. Wybieg: polonizacja łacińskiego terminu. 11. Polisemia. 12. Sprostowane błędy interpretacyjne. II. 1. Wypowiedzi z wyrazem privilegium, privilegiare, privilegiatus. 2. Konteksty zapowiadające treść wyrazu. 3. Opozycja privilegiatus: caret privilegio. 4. Privilegium — dokument stanowiący dowód prawa. 5. Wystawianie duplikatów. 6. Wniosek. III. 1. Scultetus principalis, modernus. IV. 1. Długotrwałość pogaństwa w Polsce. 2. Zgłaszane protesty. 3. Utrzymanie się przeżytków pogaństwa. 4. Uzasadnienie tezy przez J. Tazbirową. 5. Reakcja na dzieło J. Dowiata. 6. Uzasadnienie jego tezy. 7. Redimere wyrazem o dużej frekwencji. 8. Prawo bliższości. 9. Prawo zastawu. 10. Główszczyzna. 11. Skup sołectw. 12. Skup dziesięcin i robocizn. 13. Wykup jeńców. 14. Znaczenie przenośne wyrazu redimere. 15. Wyłączenie znaczenia teologicznego. 16. Paganismus. 17. Jacy poganie? 18. Wniosek. V. Konkluzja generalna.