Sejmiki ziemskie koronne Rzeczypospolitej w okresie oligarchii - Lityński, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1983)
I. W niniejszym referacie zajmę się tylko pewną częścią problematyki sejmikowej, a mianowicie ziemskimi sejmikami koronnymi okresu oligarchii magnackiej, a więc czasów, kiedy sejmiki uzyskały największe znaczenie w państwie, czasów, które mieszczą w sobie m.in. okres rządów sejmikowych. Mimo iż zajmę się więc tylko pewną częścią zagadnienia, zakres czasowy i merytoryczny jest na tyle duży, iż zmusza do selekcji problemów, czego efektem będzie nierówne potraktowanie niektórych kwestii. Z uwagi na zainteresowanie niniejszej sesji przede wszystkim sejmem, więcej miejsca poświęcę niektórym relacjom sejm-sejmik. Jako ramy chronologiczne okresu oligarchii magnackiej przyjmuję ustalone w literaturze: od początku XVII w. do lat sześćdziesiątych XVIII w., mimo podnoszonych wątpliwości co do początku okresu.