Mądra opowieść o dziejach prawa - Lesiński, Bogdan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1983)
Uwagi o pracy Stefana Grzybowskiego, Dzieje prawa 1. Jest to książka niezwykła. Nie mieliśmy dotąd w literaturze polskiej opracowania, które starałoby się przedstawić dzieje prawa w postaci syntezy dostępnej — według zamierzeń Autora — także dla niefachowca. Również w literaturze obcej prace tego typu należą do rzadkości (wspomina o tym Autor w przedmowie, wymieniając jako przykład dzieło W. Seagle'a, The History of Law).