Stan cywilny i jego rejestracja na ziemiach polskich pod zaborem austriackim - Gulczyński, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
Dane rejestrowane w księgach metrykalnych miały i mają znaczenie nie tylko w zakresie prawa publicznego, ale przede wszystkim prywatnego. W drugiej połowie XVIII w. państwo zaczęło interesować się w szerszym zakresie prowadzonymi przez związki wyznaniowe metrykami. Zaczęło też wywierać wpływ na kształt tych dokumentów, aby mogły być wykorzystywane m.in. dla celów podatkowych, wojskowych, a także dla określenia pozycji osoby w społeczeństwie i rodzinie. Zmiany prawa publicznego odbywały się niemal równolegle z przeobrażeniami prawa prywatnego.