Poglądy Juliusza Makarewicza na niektóre problemy społeczno-ustrojowe II Rzeczypospolitej - Wąsowicz, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1983)
I. Uwagi wstępne. II. Poglądy J. Makarewicza na rolę i znaczenie warstwy inteligenckiej w funkcjonowaniu państwa. III. Ocena politycznej roli chłopstwa. IV. Poglądy dotyczące pozycji społecznej i ekonomicznej robotników. V. Poglądy J. Makarewicza na temat organizacji i funkcjonowania państwa polskiego. VI. Przebieg kariery politycznej J. Makarewicza. VII. Zakończenie. Osoba Juliusza Makarewicza łączy się z międzywojenną kodyfikacją prawa karnego (kodeksem Makarewicza — jak mówiono. Do dzisiaj jednak postać ta nie doczekała się pełnej charakterystyki, a jego twórczość wnikliwszej analizy. Literatura poświęcona tej wybitnej indywidualności jest nader skromna. Niemal zupełnie zaś pozostaje nieznany jako działacz polityczny. Mało też znane są jego poglądy na sprawy społeczne i ustrojowe. Tymczasem wydaje się, że przypomnienie rozmaitych dziedzin aktywności Makarewicza może być przydatne dla lepszego zrozumienia jego poglądów w zakresie prawa karnego.