Ideologie rewolucyjne i ideologie kontrrewolucyjne - Goćkowski, Janusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1983)
Rewolucja sensu proprio jest całościowym przewrotem socjoekonomicznym i socjopolitycznym, dającym w rezultacie przeobrażenie struktury społeczeństwa i systemu jego kultury. Koncepcja rewolucji sensu, proprio to koncepcja zmiany będącej zarazem negacją zasad dotychczasowego ładu społecznego i ustroju politycznego i kreacją stanu rzeczy według nowych zasad w tej materii. Rewolucja jest wszakże wtedy tylko rewolucją sensu proprio, gdy ma charakter procesu socjokulturowego, będącego przewrotem, nie zaś spiskiem czy katastrofą w dziejach cywilizacji.