Funkcje sądowe organów administracji lokalnej w Księstwie Warszawskim i Królestwie Polskim - Korobowicz, Artur; Witkowski, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
Artykuł nasz składa się z dwóch wyraźnych części. Wspólny mianownik stanowią organy administracji lokalnej, które pełniły w Księstwie Warszawskim i Królestwie Polskim również różnorakie funkcje sądowe. W części pierwszej przedstawiono ich kompetencje w zakresie sądownictwa powszechnego, a więc rozstrzygania spraw cywilnych i karnych, w drugiej — uprawnienia określane jako sądowo-administracyjne, czyli wynikające z konflików obywatela z państwem, głównie natury skarbowej.