Nieporozumienia wokół „Archeologii prawnej Polsku" - Maisel, Witold (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1983)
I. Definicja. II. Zakres czasowy. III. Zakres rzeczowy. IV. Systematyka. V. Stosunek archeologii prawnej do historii państwa i prawa. VI. Część szczegółowa. VII. Forma recenzji. Dobrze się stało, że prof. Bogdan Lesiński (którego określać będziemy terminem „Recenzent") podjął trud opracowania obszernej recenzja książki niżej podpisanego (którego określać będziemy terminem „Autor") pt. Archeologia prawna Polski. Żałować wypada, że zarówno pierwsza dyskusja, która miała miejsce na posiedzeniu Zespołu Katedr Historyczno-Prawnych UAM (w lutym 1983 r.), jak i napisanie recenzji przypadają dopiero na okres po ukazaniu się książki. Podejmowane wcześniej próby wywołania dyskusji naukowej nie wykroczyły poza sprawę nazwy naszej dyscypliny. Krytyczne uwagi Recenzenta dotyczą przede wszystkim definicji dyscypliny, zakresu chronologicznego i rzeczowego, systematyki oraz stosunku archeologii prawnej do historii państwa i prawa.