Świadczenia duchowieństwa na rzecz państwa w Polsce od 1381 r. po połowę XVII wieku - Matuszewski, Jacek S. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1983)
W związku z pracą Henryka Karbownika, Ciężary stanu duchownego w Polsce na rzecz państwa od roku 1381 do połowy XVII Wieku