Jurysprudencja bawarska w XVI i XVII wieku - Malinowska-Kwiatkowska, Irena (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
W dziele Henryka Krystiana Senckenberga, prawnika z połowy XVII-go stulecia znajdujemy wzmianki o „pisarzach prawa bawarskiego” (iuris bavarici... scriptores). Dotyczą one prawników działających w XVI i XVII wieku bądź na dworze księcia Bawarii, bądź w bawarskim wymiarze sprawiedliwości, a zarazem autorów dzieł prawniczych1. Senckenberg uznał za stosowne wyodrębnić ich spośród innych prawników niemieckich, ponieważ tematyka dzieł i miejsce działalności wskazują na szczególny ich związek z Bawarią.