Antyczna forma ustroju mieszanego - Małajny, Ryszard M. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
1. Definicja. Teoria ustroju mieszanego liczy ponad dwa tysiące lat. Jej ramy czasowe wyznacza z jednej strony IV w. p.n.e. z drugiej zaś schyłek XVII stulecia. Należała ona do najpopularniejszych idei w dziejach myśli polityczno-prawnej, dając w końcu początek teorii podziału władzy państwowej. Już choćby z tego względu nie można umieścić jej w lamusie przebrzmiałych poglądów ustrojowych. Zważywszy, że jest to temat na monografię, pragnąłbym ograniczyć się w niniejszym studium do zaprezentowania jej rodowodu, czyli jej starożytnych konstrukcji.