Sąd wyższy prawa niemieckiego w grodzie sądeckim - Łysiak, Ludwik (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1984)
Upłynęło już pełne stulecie od czasu, kiedy M. Bobrzyński a w kilka łat później F. Piekosiński opublikowali swe rozprawy o sądach wyższych prawa niemieckiego w średniowiecznej Polsce. Obie te rozprawy, po dzień dzisiejszy często w literaturze powoływane, wprowadzały wprawdzie problematykę sądownictwa wyższego prawa niemieckiego do programu badań historycznoprawnych, ale — jak dotąd — ciągle jeszcze nie ma ona pełnego opracowania monograficznego. Różnorodność typów owego sądownictwa oraz fragmentaryczność i znaczne rozproszenie materiałów źródłowych, spośród których zdecydowana większość pozostaje do chwili obecnej w rękopisach, przeważnie trudno czytelnych i często nietkniętych dotąd ręką historyka prawa, sprawiają, iż na taką syntezę przyjdzie jeszcze poczekać. Nie znaczy to oczywiście, że w ciągu ostatniego stulecia nic w tej dziedzinie badawczej nie zrobiono. M.in. bowiem ukazało się kilka rozpraw poświęconych małopolskiej grupie sądów wyższych prawa niemieckiego, w tym zwłaszcza tzw. sądom zamkowym, funkcjonującym regularnie i nieprzerwanie od XIV do XVI w. w ścisłym związku ze starościńskim aparatem wymiaru sprawiedliwości w poszczególnych grodach Małopolski.