Powszechna historia państwa i prawa. Problemy i badacze - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2000)
Powszechna historia państwa i prawa to nazwa tak szeroka, że pomieścić się w niej mogą wszystkie dyscypliny historyczno-prawne, od prawa antycznego i rzymskiego poczynając, na historii państwa i prawa polskiego kończąc.