Udział Kościoła wrocławskiego w rozwoju prawa kanonicznego w średniowieczu. - Uruszczak, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2000)
Kultura prawna Polski Piastowskiej rozwijała się pod przemożnym wpływem Kościoła. Wpływ ten nie jest do końca poznany i należycie doceniony. Oficjalna historiografia PRL z powodów, które najogólniej można określić jako ideologiczno-polityczne, podchodziła do kwestii tej z uprzedzeniem. Dostrzegając obecność w Polsce Kościoła jako organizacji i rejestrując udział duchownych w życiu publicznym kraju, w znacznej mierze separowała prawo kościelne od prawa świeckiego, ignorując zachodzące między nimi związki. Tymczasem rozwój polskiego średniowiecznego prawa i polskiej kultury prawnej następował w ścisłej łączności z postępami Chrześcijaństwa na ziemiach polskich i w powiązaniu z rozwojem Kościoła.