Obecność i nieobecność w terminologii dekretów - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2000)
Dla wielu czynności prawnych istotną sprawę stanowią obecność i nieobecność stron czy świadków. Tymczasem z terminami procesowymi, wskazującymi na te okoliczności, indeksy do obydwu tomów Dekretów, zarówno łacińskie jak i niemieckie, obeszły się po macoszemu. Prawda, znalazły się w nich terminy presentia i absentia, wszakże daleko im do wyczerpania wszystkich. Występuje ich tymczasem nie mało: facies (twarz), której przeciwstawiają się: tergum, dorsum, Rücken na oznaczenie pleców, scapule - na łopatki i latus - na bok.