Nieznane materiały do dziejów t.zw. Kodeksu Stanisława Augusta - Szafrański, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2000)
Projekty Kodeksu Stanisława Augusta nie doczekały się dotychczas opracowania monograficznego. Większość źródeł dotyczących ostatniej próby kodyfikacyjnej w czasach Sejmu Czteroletniego wydał w 1938 r. Stanisław Borowski. W 1958 r. na działalność litewskiej deputacji kodyfikacyjnej zwrócił uwagę Zbigniew Zdrójkowski publikując na łamach CPH papiery posła inflanckiego Józefa Weyssenhoffa z tzw. Archiwum Roskiego. Dwadzieścia lat później Adam Lityński przedstawił (także w CPH) protokoły posiedzeń sejmowych z dnia 22 i 28 czerwca 1791 r. dotyczące powołania deputacji kodyfikacyjnej oraz projekt podziału kodeksu nieznanego autorstwa. Część materiałów do dziejów Kodeksu Stanisława Augusta nadal jednak czeka na swoich „odkrywców”, o czym świadczy fakt odnalezienia przeze mnie w AGAD źródeł do kodyfikacji lat 1791-1792. Przeglądając Akta Archiwum Sejmu Czteroletniego natknąłem się na dwa projekty powołania deputacji do ułożenia prawa: pierwszy posła bracławskiego Seweryna Potockiego5 drugi posła wołyńskiego Józefa Klemensa Czartoryskiego. Obok tych projektów zamieszczam dodatkowo także fragment protokołu sesji sejmowej z dnia 28 grudnia 1789 r. dotyczący wystąpienia Seweryna Potockiego.